Kdaj: 4–6 marec 2016

Kje: Rimska cesta 2b, Ljubljana
Kdo:
Bojan Cvetrežnik je študiral klasično glasbo. Diplomiral je iz viole pri prof. Mile Kosiju, izpopolnjeval pa se je v Celovcu in Berlinu ter na mojstrskih tečajih (Helfried Fister, Kim Kashkashian, Diemut Poppen, Tabea Zimmermann, Laszlo Barshony, Carol Rodland, Hartmud Rhode, Mathias Buchholz). Tudi poklicno kariero je začel v klasični glasbi kot profesor viole in komorne igre na Srednji glasbeni šoli v Mariboru ter kot solo-violist orkestra Ljubljanske opere. Radovednost do neznanega in inovativni duh sta ga kmalu popeljala v raziskovanje glasbenih stilov, učenje drugih glasbil s strunami ter v skladanje lastne glasbe, od enostavnih pesmi do partitur za simfonični orkester. Na poti je igral z mnogimi zvenečimi imeni raznih glasbenih stilov, kot so Vinko Globokar, Vladko Stefanovski, Neil Innes, Arvid Engegard, Renato Chicco, Simone Zanchini … Vodil je produkcijo s Simfoniki RTV Slovenije in z Jensko filharmonijo. S skupino Terrafolk je prejel BBC World Music Award ter delal kot violinist-solist v kanadskem artističnem gledališču Cirque du Soleil. Leta 2005 je ustanovil Društvo za ENO glasbo, ki se zavzema za enakopravnost raznolikih glasbenih izrazov. Leta 2006 je ustanovil Simbolični orkester, ki združuje več kot 100 glasbenikov iz cele Evrope in izvaja glasbo v ekstremno različnih kulturnih okoljih. Od leta 2010 se spet intenzivno ukvarja z izobraževanjem, tako začetnikov kot tudi profesionalcev v okviru programov Godalkanje ter kot gostujoči predavatelj. Poučuje razredni pouk violine v 4. razredu Walfdorske osnovne šole. Največja inspiracija pri oblikovanju metodologije so zanj samouki. Izmislil si je igrive pristope za razumevanje teorije, kot so ¨Poj, ne jezi se¨, ¨Pojoča tombola¨, tablične aplikacije in druge miselne igre. Rad pove: ¨Resno se lahko pogovarjam le s tistim, ki razume šalo.¨
Kaj:
TRENING ZA UČITELJE VIOLINE
Razumevanje in akcije v prvem obdobju, pred branjem not Igranje brez not ne pomeni izključevanja glasbene teorije. Razumevanje glasbene teorije samoukom omogoča, da slušno osvojeno glasbo izvajajo na različnih instrumentih z melodično, basovsko, harmonsko ali ritmično vlogo. Tehnično postavitev na violini izvajam z učenci dosledno s popolnoma jasnimi prispodobami. Otroci znajo sami ocenjevati pravilnost določene postavitve ali tehnike ter ob tem iščejo zase najprimernejšo pot do sproščene igre in dobre slušne kontrole. Katere cilje učinkoviteje dosegamo z individualnim, katere pa s skupinskim poukom? Svojega dela ne poimenujem kot novo ¨metodo¨, ker so za definiranje in trženje metod potrebna škodljiva poenostavljanja. Želim, da bi učitelji bili dovolj prilagodljivi, da bi lahko posameznemu učencu na hitro sami napisali etudo ali vajo, ne le uporabljali stoletja stare vaje, ki so jih takrat najboljši učitelji pisali svojim učencem. Ob tem je potrebno imeti jasno določene prioritete. Poudarek dajem otrokovemu glasbenemu okusu, takojšnjemu nastopanju, integraciji glasbe v vsakdanje življenje in druge dejavnosti. Vabljeni, da pridete spoznati bazene, skakalce, plavalce, letališča, gorski, nižinski svet, avtocesto, volan, ribico, balon in še premnoge zabavne pripomočke!
Video:
Urnik:
Podrobnejši urnik lahko najdete na spodnji povezavi:
Udeleženci so dolžni prisostvovati na vseh terminih delavnic.
Cenik:
150€/posamezno delavnico; 450€/celoletna udeležba (90€/posamezno delavnico)
Rok prijave:
8 dni pred posamezno delavnico
Rok plačila:
Za celoletno šolnino do 24.9.2015 Za posamezno delavnico najkasneje na dan delavnice. Celoletna šolnina se plača v treh obrokih (po 150€), pred septembrskim, novembrskim in januarskim kurzom. Prijavite se tako, da pošljete mail na: mail.specialcourses@gmail.com Račun boste ob prijavi prejeli po mailu.