SPECIALNO GODALKANJE 2017 / 18

VIŽE Z IMPROVIZACIJO

Specialno Godalkanje je iniciativa glasbenega kolokvija Godalkanje.org iz Slovenije. So del dejavnosti Društva za ENO glasbo, ki se zavzema za ekologijo zvokov, enake pravice različnih glasbenih stilov in se loteva novih ekonomskih poskusov v glasbeni produkciji. Delavnice godalkanja potekajo že od leta 2010, njihov namen pa je glasbenikom na godalih predstaviti kar največ raznolikosti in jim s tem dati vedno nove priložnosti za raziskovanje.

Ustanovitelj Bojan Cvetreznik pravi, da je šele šele po tem, ko je delal kot violinist – solist v Cirque du Soleil, kot prvi violist v orkestru slovenske nacionalne opere v Ljubljani, kot član skupine Terrafolk, nagrajene z  nagrado BBC-ja in kot ustanovitelj Symbolic Orchestra, ugotovil, kako raznolika je evropska violinska glasba.

Glavne smeri folk glasbe na violini (keltska, skandinavska, balkanska, slovanska, romunska, latinska, alpska …) v sebi tudi na zelo majhnih območjih skrivajo še na stotine drugih violinskih stilov. Če sem dodamo še stoletja klasične glasbe, tradicionalne in sodobne jazz violinske glasbe, rock in elektronsko glasbo, bi težko našli boljši simbol za evropsko raznolikost, kot je violina. Seveda so pogosti tudi viola, violončelo, kontrabas in drugi instrumenti s strunami in lokom. Na delavnicah je način dela navadno tak, da participanti igrajo vsi hkrati. Težimo tudi k temu, da udeleženci kar čimprej nastopijo pred publiko. Manjša skupina udeležencev uporabi repertoar delavnic za skupno nastopanje ali za nastopanje s svojimi skupinami izven Specialnih delavnic. Vsi strahovi pred integracijo v nove svetove so odveč. To je bilo še prevečkrat dokazano, da bi se še vedno dvomilo. Vsi drugačni, vsi enakopravni.

V kolikor obstajajo dvomi glede ravni igranja mlajših glasbenikov, nas kontaktirajte in svetovali vam bomo preko programa Skype, ali pa nam pošljite video posnetek z igranjem na trenutnem nivoju.

DELAVNICE SPECIALNEGA GODALKANJA 2017 / 2018

ZBIRKA VIDEJEV DELAVNIC SPECIALNEGA GODALKANJA

kliknite na seznam predvajanja v levem zgornjem kotu in si izberite željeni video