CV:B:K

CV:B:K

Dream Team

Trije violinisti so se začeli družiti, ko je Bojan Cvetrežnik povabil Klemena Bračkota in Matijo Krečiča v vrste Simboličnega orkestra. Kmalu so vsi trije igrali tudi v zasedbi Terrafolka. Zadnja leta so intenzivneje vrnili k igranju na ulici, kjer svojim novim skladbam takoj postavijo ogledalo publike. Ker samo tri violine pač ni nekaj, kar bi lahko človek ves čas poslušal brez spremljave, igrajo vsi trije tudi ostale instrumente. V tem letu so vsi trije napisali tudi mnogo glasbe, ki so jo izvedli prvič na koncertnem ciklu ‘Jesenske Serenade’ pod naslovom ‘Žlahtna srečanja Bojana Cvetrežnika’ in tam so dobili zagon za nadaljnje razvijanje godenja in zajemanja (jam session) v triu. V letu 2011 se odpravljajo na nekaj izletov in barskih turnej v Pariz. V letu 2010 so prvič skupaj izvedli tudi delavnice za godalce ‘GODALKANJE.ORG’.:

Bojan Cvetrežnik – skladatelj, violina, viola, kontrabas, mandolina, bouzouki
Klemen Bračko – skladatelj, violina, viola, kitara
Matija Krečič – skladatelj, violina, kontrabas, mandolina

Bojan Cvetrežnik

Bojan Cvetrežnik

Ustanovitelj in idejni vodja

Bojan Cvetrežnik je bil rojen v Mariboru, kjer je končal Srednjo glasbeno šolo in Naravoslovno gimnazijo. Diplomiral je v razredu prof. Mile Kosija (1993), za tehniko je zahvalen predvsem prof. Helfriedu Fistru, mnogo se je naučil tudi na mojstrskih tečajih pri violistih Kim Kashkashian, Diemut Poppen, Tabea Zimmermann, Laszlo Barshony, Carol Rodland, Hartmud Rhode, Mathias Buchholz. Prejel je prvo nagrado na tekmovanju mladih glasbenikov Republike slovenije z godalnim triom. Delal je kot profesor viole in komorne igre na Srednji glasbeni šoli v Mariboru in bil zaposlen tudi kot solo-violist orkestra ljubljanske opere in violinist-solist v predstavi Varekai kanadskega artističnega gledališča ‘Cirque de Soleil’.

Po končanem študiju klasične glasbe se je spoznal s pisanim jazzom, raznoliko ljudsko glasbo, improvizacijo in gledališčem. Večino časa je deloval kot samostojni umetnik, ki se bori se za priznanje kulturnega izraza različnih glasbenih stilov ter za njihovo zbliževanje (za razumevanje drugače mislečih). Naročil, posnel ali izvajal je mnoga dela v Sloveniji živečih skladateljev iz različnih glasbenih svetov. Tudi sam je začel pisati glasbo - od enostavnih viž do del za simfonični orkester. Ob sodelovanju Terrafolka s Simfoniki RTV Slovenije in Jensko filharmonijo je ustanovil Simbolični orkester, kjer se je ukvarjal tudi z dodatnim izobraževanjem klasičnih godalcev in zapolnjeval vrzeli v orkestrski godalni igri. K zanimanju in sodelovanju je pritegnil akademske godalce iz Slovenije, Hrvaške, Avstrije, Makedonije, Srbije, Albanije in Irske. Simbolični orkester je koncertiral skupaj s skupino Terrafolk po Sloveniji in tujini in dva krat oblikoval podobo prireditve ob podelitvi evropske nagrade za roman leta v Alesu v Franciji.

Bojan Cv je posnel več deset zgoščenk z različnimi ansambli (Terrafolk, All Capone Štrajh trio, Funtango, Bluegrass Hoppers, New Strings&Renato Chicco, Amnesty trio). Kot solist je natopil z Big Bandom RTV Slovenije in s Fool Cool Orchestra. V različnih komornih zasedbah je izvajal avtorske celovečerne koncerte Izidorja Leitingerja, Milka Lazarja, Vinka Globokarja, Vlada Batiste. Nastopa tudi v avtorski mladinski izobraževalni oddaji Gregorja Strniše ‘Glasbena šola – šala’.

Matija Krečič

Matija Krečič

Violinist, pedagog

Violinist Matija Krečič se je rodil leta 1988 v Ljubljani. Svoje glasbeno izobraževanje je pričel z osmimi leti na glasbeni šoli Vič-Rudnik pri prof. Igorju Oulokinu, nadaljeval pa pri prof. Oliverju Dizdareviću. Leta 2007 je opravil sprejemni izpit na Deželnem Konservatoriju v Celovcu, kjer sedaj študira violino v razredu prof. Helfrieda Fistra in kompozicijo v razredu prof. Alfreda Stingla. V času šolanja se je udeležil več klasičnih glasbenih delavnic (Primož Novšak, Helfried Fister, Igor Ozim), pa tudi novomeškega Jazzintyja.

Leta 2005 je pri še ne dopolnjenih sedemnajstih letih skupaj s pianistom Gašperjem Banovcem posnel ploščo vencev slovenskih ljudskih pesmi, ki je v celoti njuno avtorsko delo. Po izidu sta ploščo predstavila na več recitalih in festivalih po Sloveniji, v Italiji in na Hrvaškem. Projekt ju je vodil do mnogih in mnogoterih sodelovanj.

Septembra 2006 je Matija Krečič prvič igral s skupino Terrafolk v projektu »Sobna glasnost danes« na festivalu Glasbeni september v Mariboru, aktivneje pa s skupino sodeluje od leta 2008, predvsem v zasedbi t.i. Terrafolk produkcije in Simboličnega orkestra. V teh zasedbah se izvaja tudi nekaj njegove avtorske glasbe, priredb in okerstracij. Skozi igranje pri skupini Terrafolk je razvil svojo tehniko igranja violine (violin percussion).

Sodeloval je in sodeluje z mnogimi slovenskimi glasbeniki (Gal Gjurin, Mia Žnidarič, Lara Jankovič, Maya ...).

V zadnjih dveh letih se veliko ukvarja s kompozicijo in se uveljavlja kot skladatelj in aranžer klasične, filmske in etno glasbe.

Klemen Bračko

Klemen Bračko

Violinist, violist, pedagog.

Violinist, violist, pedagog, Mariborčan... Že med študijem na Akademiji za glasbo v Ljubljani je igral v All Capone Štrajh Triu in kot substitut v vseh slovenskih profesionalnih simfoničnih in opernih orkestrih. Kot solist je nastopil z Komornim orkestrom AG Ljubljana, orkestrom Savitra, orkestrom Glasbene šole Celje, Mariborskim mladinskim orkestrom. Premierno je izvajal tudi Judovsko rapsodijo Tine Mauko. Poučeval je v glasbeni šoli v Zavodu sv. Stanislava, sedaj poučuje na Waldorfski šoli v Ljubljani. Skupaj s prijatelji pa je ustanovil in vodi glasbeni krožek Hiša glasbe, kjer počnejo glasbo ne glede na stopnjo glasbenega predznanja, starost, spolno usmerjenost, veroizpoved...

Vrsto let je član ansambla Godalika, s katerim je posnel zgoščenko ‘Time 2 start’, kvarteta Akord (zgoščenka Mandeljni in rozine s pevko Vito Mavrič), tria Fuoco z Martinom Beličem-flavta, Vojkom Vešligajem-kitara, ter skupine JPD, ki izvaja novodobno avtorsko in improvizirano glasbo, ki jo pišejo sami skupaj na svojih druženjih. V zadnjem času pa veliko igra tudi s skupino Terrafolk, v kateri igra tudi kitaro. Skupina izvaja tudi njegovo avtorsko glasbo. Klemen Bračko, znan tudi kot Gang von Klemedeus Bračkok, je bil tudi koncertni mojster in solist Simboličnega Orkestra.

Veliko nastopa v gledališčih (ljubljanska Drama, MGL-musical Goslač na strehi in Pomladno prebujenje, lutkovne predstave), sodeluje na snemanjih za najrazličnejše skupine, gledališče, film. Igra v koncertnih dvoranah, na ulici, na zabavah in doma.