kdaj: 

petek, 11. september 2015 (10.00 – 11:30)
– za šole, neodvisna delavnica

petek, 11. september 2015 (16:00 – 17:30)
– 1. delavnica za širšo publiko

sobota, 12. september 2015 (10:00 – 11:30)
– 2. delavnica za širšo publiko

kje: Festival Maribor, Gledališka dvorana Vetrinjskega dvora, Maribor

kaj: Glasbena abeceda in intervali po domače

 

Ali je glasbena teorija res nujno bau bau? Je res težja od enostavne matematike? V strnjenih treh delavnicah bomo na kratko predstavili snov, ki je namenjena otrokom, mladini in odraslim.Tudi tistim, ki bi radi svoje otroke v bodoče vpisali v tečaj, pa se želijo bolje seznaniti z načinom dela. Glasbeno predznanje ni potrebno, udeležba pa je priporočljiva tudi za učitelje ali tiste, ki jim osnovna glasbena teorija predstavlja prevelik kamen spotike. Namen delavnice je spodbujati samoučenje. Preverjeno deluje, da lahko starši, ki niso pred tem imeli nič glasbenega predznanja, sami doma z otroki izvajajo vaje, ki pripeljejo do boljšega razumevanja glasbene teorije. Na delavnici uporabljamo klasična poimenovanja, vendar sam tečaj ne izhaja iz notnega črtovja, temveč naše lastne vizualizacije tonskega sistema, ki se potem prevaja v posamezne inštrumente, notno črtovje ali druge oblike zapisa glasbe. Tečaj temelji predvsem na zgradbi tonskega sistema, ritem pa spoznavamo le mimogrede z zanimivimi vajami. Naučimo se struktur in akordov za pesmice, ki jih lahko nato zaigramo na različnih inštrumentih brez tehničnega obvladovanja inštrumenta.

Osrednji namen delavnic je spodbujanje ustvarjalnosti in aktivno vključevanje ciljnega občinstva v glasbeno dogajanje v Mariboru.

 

Eden izmed mnogih odzivov iz lanskoletnih avtodidaktičnih delavnic glasbene teorije na festivalu Maribor 2014:

“Spoštovani!

Ob koncu festivalskega programa v Mariboru se vam še enkrat zahvljujem za demonstracijo avtodidaktične metode. Obžalujem, da nisem več mlada, da bi lahko v glasbo še enkrat vstopila skozi “vaša” vrata, prav tako kot globoko obžalujem, da so me v glasbeni šoli opeharili za radost in igrivost ob inštrumentu, ki sem ga igrala in se ga zdaj skoraj ne dotaknem več.

Upam, da vam bo sledilo veliko ljubeznivih pedagogov, ki bodo širili veselje do glasbenega ustvarjanja.”

Renata Z. Pešec